This coming weekend the Spa-Francorchamps Grand Prix circuit in Belgium hosts one of Europe's leading historic race meetings - the Spa Six-Hours. AS well as the headlining endurance race itself, the event features a broad range of high-quality historic racing including Formula 1, Prototypes, GT and classic Touring cars
The six-hour race is scheduled to start at 15.55 on Saturday afternoon and boats in excess of 100 entries. Once more the race should see some great racing between the Ford GT40s, which have been front-runners in recent years, Shelby Cobras and various Jaguar E-Types. Twelve GT40s are currently set to be on the grid, while the race attracts a host of well-known drivers happy to take on the challenge of racing at Spa into the dark.
One interesting line up sees Gerhard Berger, ten time a Grand Prix winner, sharing the number 16 GT40 with racer and journalist Richard Meaden. Although he was never a winer of the Belgian GP, Berger tasted success at Spa in the 24-hour saloon race in 1985 in a BMW.
The FIA Masters Historic Formula One racers will be in action over the weekend, with their usual high standard. Nick Padmore has been the form driver at the front of the pack in his Williams but Loic Deman will be keen to impress in his ex-Jean-Pierre Jarier Tyrrell 010 at what is effectively his home race. Single-seater fans will also have two Historic Grand Prix Association races to enjoy and a brace of the always entertaining Formula Junior events.
Other support races feature events from staples such as the HSCC - promising 70+ cars for their race which features cars from their Pre ’80 Endurance, Guards Trophy, Historic Road Sports, 70s Road Sports and Historic Touring Cars series. Motor Racing Legends are supplying what could be two exciting grids, one combining their Woodcote and Stirling Moss Trophy runners while the others see the popular under two litre saloons combined with their historic touring cars.
Over the three days of the meeting over 650-cars should take to the track, with the first sessions on Friday, and if the sun shines then Spa should be the place to be this weekend.
Friday September 16th
09:05 - 09:35 Qualifying - Masters 70s Celebration (30 minutes)
09:55 - 10:35 Qualifying - Woodcote Trophy & Stirling Moss Trophy (MRL)
10:55 - 11:35 Qualifying - Masters Gentlemen Drivers Pre-66 GT Cars
11:55 - 12:35 Qualifying - Historic Touring Cars - U2TC & HTCC (MRL)
12:50 - 13:20 Qualifying - FIA Masters Historic Formula One Championship
13:40 - 14:10 Qualifying - Historic Grand Prix Cars Association
14:30 - 15:00 Qualifying - Historic Sports Car Club (Closed Wheel Race)
15:20 - 15:50 Qualifying - Masters Pre-66 Touring Cars Championship
16:10 - 16:35 Qualifying - Formula Junior Historic Racing Association
16:55 - 17:35 Qualifying - FIA Masters Historic Sports Car Championship
17:55 - 18:25 Qualifying - British Sports - GT & Saloon Challenge
18:45 - 20:15 Qualifying - Spa Six Hours Endurance
Saturday September 17th
09:05 - 09:30 Race 1 - Formula Junior Historic Racing Association (25 Minutes)
09:50 - 10:30 Race - Masters 70s Celebration (40 Minutes)
10:45 - 11:15 Race 1 - Historic Grand Prix Cars Association (30 Minutes)
11:35 - 12:36 Race Historic Touring Cars - U2TC & HTCC (MRL) (61 Minutes)
12:55 - 13:25 Race 1 - Historic Sports Car Club (Closed Wheel Race) (30 Minutes)
13:40 - 14:05 Race 1 - FIA Masters Historic Formula One Championship (25 Minutes)
14:25 - 15:26 Race - Woodcote Trophy & Stirling Moss Trophy (MRL) (61 Minutes)
15:55 - 21:55 Race - Spa Six Hours Endurance (360 Minutes)
Sunday September 18th
09:10 - 10:40 Race - Masters Gentlemen Drivers Pre-66 GT Cars (90 Minutes)
11:00 - 11:25 Race 2 - Formula Junior Historic Racing Association (25 Minutes)
11:45 - 12:46 Race - FIA Masters Historic Sports Car Championship (61 Minutes)
13:05 - 13:35 Race 2 - Historic Sports Car Club (Closed Wheel Race) (30 Minutes)
13:55 - 14:56 Race - Masters Pre-66 Touring Cars Championship (61-Minutes)
15:20 - 15:50 Race 2 - Historic Grand Prix Cars Association (25 Minutes)
16:10 - 16:35 Race 2 - FIA Masters Historic Formula One Championship (25 Minutes)
16:55 - 17:56 Race - British Sports - GT & Saloon Challenge (61 Minutes)